E Devlet Hangi Tarihte Yürürlüğe Girdi?

E Devlet Hangi Tarihte Yürürlüğe Girdi?

Nedir Bu e-Devlet ?


Halk arasında e-Devlet olarak bilinen tam adı Dijital Türkiye Platformu olan, URL adresi turkıye.gov.tr olan ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerine vatandaşın tek bir tuşla ulaşabildiği bu dijital ağ sunucusu 20 Nisan 2006 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde yürürlüğe girdi. İlk olarak 22 pilot uygulama ile başlasa da tam anlamıyla faaliyete girdiği tarih 2008 yılının aralık ayına tekabül eder. Klasik bir ekonomik genel kültür bilgisi olan her arz tarz ortaya çıkar. Gündelik hayatta bürokratik işlemler Örnek: adli sicil kaydı, askerlik tecil işlemleri, öğrenim belgesi, trafik cezası gibi basit kağıt işleri insanların ya iş yerlerinden sürekli izin almalarına ya da uzun ve yorucu kuyruklarda bekleyerek zaman israfına yol açmaktaydı. Her gün daha da gelişen teknolojik imkanların sayesinde bu zorlu bürokratik işlemler silsilesini tek bir tuşla, elektronik ortamda, kesintisiz ve güvenli bir şekilde vatandaşın hizmetine sunan dijital ağ platformu olarak e-Devlet sistemi tanımlanabilir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının koordinesinde çeşitli kurum ve kuruluşların tüm ağ ve veritabanının sisteme yüklenmesinde yetkili merci Türksat kurumu olup, toplamda 660 kurum tarafından 5066 adet hizmet kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Ayrıca mevcut kamu kurum ve kuruluşları da işlemlerinin çoğunu elektronik ortamda yaptığından tüm bilgiler eş zamanlı olarak hala sisteme entegre edilmeye devam etmektedir E- Devlet platformunun 2020 Temmuz ayı itibariyle 48 milyondan fazla üyesi bulunmaktadır. Yeni kayıt olacaklar için sisteme kayıt yaptırmak amacıyla ilk başta PTT şubelerine gidip şifre alıp, bilgisayar ya da akıllı telefonlar üzerinden turkıye.gov.tr adresine gidilerek sisteme kayıt yapılabilir.

E-Devlet Sistemindeki Hizmet Olanakları


660 kurumun hizmete ilişkin kişisel bilgilerinde bulunduğu veritabanının kayıtlı olduğu mevcut sistemde, bir vatandaşın memur, işçi, işveren herkesin gündelik yaşamında ihtiyaç duyabileceği; öğrenim belgesi sorgulama, emeklilik işlemleri, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) bakiye işlemleri pek çok işlemler sıra beklemeksizin sadece internet erişiminin var olduğu elektronik ortamda sağlanmaktadır. - Hizmet Döküm Belgesi - SGK İşlemleri -Adli Sicil Kaydı Sorgulama Adres Bilgisi -Trafik Cezası Sorgulama -Tapu İşlemleri -Öğrenim Belgesi -Nüfus bilgileri - Geçmiş veyahut hali hazırda devam eden davaların durumu hakkında bilgi, iş ve işlemler bu platform sayesinde insanların yorucu ve fazlaca zamanını alan kurum önündeki kuyruklardan azade olup rahatlıkla erişimine sunulmuş olup artık vatandaş devlete değil, devlet vatandaşın ayağına gelecek şeklinde sloganı ile vatandaşın kullanımına açılan bu sistemi işleyişi bakımından bu şekilde tanımlamak doğru olacaktır.

E-Devlet Sistemi Teknik Detaylar

Sistemin teknik altyapısıyla ilgili genel kültür maksatlı bilgi vermek amacıyla alan adı turkiye.gov.tr olarak Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığı tarafından oluşturulmuştur. Sistemin yöneticisi Türksat kurumudur. Sistemin mali yükümlülüğü Cumhurbaşkanlığı makamını temsilen Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yürütülmektedir. Alan adının bulunduğu name server ise ns1.turkiye.gov.tr (İP: 94.55.117.7) ve ns2.turkiye.gov.tr (İP: 94.55.118.8)'dir.